5 zile, 4 nopți
Circuit
15 persoane
Română
❤️ Haide alături de Nomadi într-o incursiune în profunzimile istoriei, tradițiilor autentice și valorilor românești neîntinate.
💙 Vom admira împreună locuri de top din România:
🔮 Bisericile maramureșene din lemn – patrimoniu mondial UNESCO, singurul cimitir vesel – cel de la Săpânța, cea mai înalță construcție din lemn din Europa – tot la Săpânța;
🏰 Cetatea medievală Sighișoara – altă bijuterie arhitectonică, moștenire culturală mondială; 🏞️ Cetatea Unirii, Alba Iulia, simbol al României moderne.
🚂 Ne vom plimba cu unul dintre cele mai vechi trenuri din România – mocănița de la Vișeu.
🕺🏼 Vom cânta și vom juca alături de celebri ceterași din Maramureș. Și ne vom delecta cu horinca și bucatele delicioase ale zonei.
Unde? În inima istorică și culturală a Maramureșului!
Când? 6 – 10 iunie în minivacanța de Rusalii.
În minivacanța de Rusalii te invităm să descoperim împreună, în originalul stil Nomadi-c, o zonă istorică și culturală a țării cu totul și cu totul specială. O zonă unde tradițiile și obiceiurile ancestrale încă sunt stil de viață cotidian, fiind menținute cu sfințenie, de tineri și de bătrâni deopotrivă. O zonă definită de broderiile straielor, turlele până la cer și unghiurile ascuțite ale acoperișurilor bisericilor din lemn, curbele dealurilor, sculpturile porților, culorile vii ale covoarelor, sunetele vesele ale ceterașilor, vorbele de duh ale strigăturilor și ale textelor regăsite într-un cimitir aparte. Da, ai ghicit, este vorba despre inegalabilul Maramureș.
Gata de joc și voie bună? Sunăm din ceteră întâlnirea la 05:45 în Piața Victoriei, pentru a ne îmbarca spre fascinantul Maramu’. Prima oprire este în Sighișoara, unde vom petrece două ore pentru a vizita cetatea medievală, patrimoniu mondial UNESCO și pentru a ne delecta cu un prânz într-un loc special, la unul dintre restaurantele din clădirile pline de istorie ale cetății. La ceas de seară ajungem în Maramureș și, cu noroc, vom auzi și acordurile petrecerii sătești.
Ne trezim devreme pentru a… ne întoarce în timp. Pare un paradox, dar plimbarea cu mocănița din Vișeu fix asta este – o întoarcere în alt secol, în alte vremuri... Traseul, traversând păduri dese și urmând firul râului, este absolut spectaculos. Iar mocănița verde, cea care mănâncă jar și scoate fum pe nări, mai ceva decât personajele din basmele maramureșene, este o experiență de neratat.
Următoarea haltă este la Dragomirești, unde vom vizita Muzeul Țarăncii române, extrem de important pentru a înțelege și mai bine stilul tradițional de viață al localnicilor.
Vom continua vizita cu două biserici din lemn aflate în Patrimoniul UNESCO. Prima este o mică, dar foarte frumoasă biserică de lemn, cea din Ieud, iar cea de-a doua, Mănăstirea Bârsana, ne va impresiona prin grandoarea ei. Acoperișurile din șindrilă, turlele extrem de subțiri și înalte, picturile unice pe lemn, ce decorează delicat interioarele vechilor biserici din lemn sunt tot atâtea atuuri care au dus la intrarea în patrimoniul cultural mondial a nici mai mult, nici mai puțin de 7 biserici din lemn maramureșene.
Dimineața plecăm spre Sighetul Marmației, locul unde, conform zicalei populare, se așează harta-n cui. Aici vom vizita Memorialul victimelor comuniste, un loc cu o încărcătură emoțională extrem de intensă. Turul va continua cu descoperirea tradițiilor și portului popular, la Muzeul satului maramureșean.
Cu informații noi și cu sufletul încărcat de frumusețea satelor și peisajelor prin care trecem, vom lua prânzul la o păstrăvărie, în natură, în celebrul sat Săpânța. Prima oprire în Săpânța va fi la casa memorială a lui Stan Ioan Pătraș, meșterul maramureșean care a schimbat perspectiva asupra morții și s-a așternut la cioplit crucile cu texte haioase din cimitirul vesel. Imediat vom vizita și cimitirul vesel, cu ale sale cruci albastre celebre și cu biserica pictată, frumoasă și veselă precum o zi de vară. Ultimul obiectiv al zilei? Tot ceva de top, evident: mănăstirea Săpânța Peri, cea mai înaltă construcție de lemn din Europa.
La cină – haide să lăsam să ne curgă horinca-n pahare.
Servim micul dejun și ne pregătim pentru o drumeție la unul dintre cele mai semnificative simboluri Maramureșene. Creasta Cocoșului este o spectaculoasă formațiune stâncoasă situată în Munții Gutâi, Maramureș, la o altitudine de aproximativ 1.450 m. Având o formă asemănătoare cu creasta unui cocoș, acest masiv vulcanic oferă priveliști impresionante asupra întregii regiuni.
🔹 Distanta: 10 – 11 kilometri
🔹 Durată: aprox. 4 ore dus/întors
🔹 Dificultate: Ușor - Mediu
După ce ne-am umplut sufletul cu peisajele superbe oferite de Munții Gutai, ne îndreptam către Baia Sprie pentru a descoperi Lacul Albastru, un fenomen natural unic în România. Lacul își schimbă culoarea în funcție de lumină și compoziția apei.
🔹 Distanta: 4 kilometri
🔹 Durată: aprox. 1ora 30min dus/întors
🔹 Dificultate: Ușor
După 2 drumeții frumoase in natură, ne vom continua călătoria noastră in Baia Mare, unde vom explora:
După amiază ne intoarcem la cazare:
Astăzi ne așteaptă un drum lung spre casă , dar presărat cu opriri și locuri spectaculoase de văzut.
In drum spre casa, mai poposim ceva timp in Maramureș si vom face o plimbare in satul Breb, unul dintre cele mai bine conservate sate maramureșene, unde timpul pare să fi stat în loc. Casele vechi din lemn, cu porți sculptate și acoperișuri din șindrilă, spun povești despre meșteșugari iscusiți și tradiții transmise din generație în generație.
Rămânem in zona si vom vizita satul Budești, renumit pentru biserica sa impresionantă de lemn, una dintre cele mai mari și mai frumoase biserici maramureșene și legendele legate de vestitul haiduc Pintea Viteazul.
Ne vom opri la Alba Iulia, pentru a vizita Cetatea Alba Carolina și orașul Unirii și pentru pauza de masă.
Ajungem înapoi în București seara târziu, cu sufletul și gândurile pline de atât de multe noi locuri și lucruri pe care țara noastră le are de oferit celor ce știu să le descopere…